VITOVSKO JEZERO

Poletje se počasi bliža h koncu. Zato sve s Hope izkoristile lepo vreme za še en potep po naši lepi Sloveniji – tako majhna država, pa toliko lepot! Tokrat sve se odpravile proti Novi Gorici, v vasico Vitovlje. V Vitovljah se namreč ponašajo s pravim majhnih biserom, ki se skriva v gozdu – VITOVSKO JEZERO.

Vitovsko jezero, ki leži pod Vitovskim hribom, je dolgo 10 m, široko 7 m in globoko do 1 m. Jezero dobiva vodo iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom. Vitovsko jezero je tudi edino naravno jezero v Vipavski dolini oz. nad njo.

S parkirišča (Prireditveni prostor in športno igrišče Vitovlje) se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Po minuti ali dveh prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri vitovske cerkve in Vitovskega jezera.

Po položni makadamski cesti, ki teče v celoti skozi senco gozda, sve prispele do jezera. Pot je primerna tudi za družine, saj ni težkih vzponov. Do jezera boste potrebovali dobre pol ure. Na poti vas bodo očarali tudi veliki kostanji (res jih je ogromno), in prelep razgled nad hribe Trnovskega gozda.

Pri jezeru sve si privoščile eno majhno merendico, ter uživale v tišini in hladu gozda.

Hope je vzela s sabo Boršeto s Tačkinimi priboljški, in si tako pri jezeru napolnila baterije. Čakala nas je namreč še malo težja pot do cerkvice Svete Marije.

Hope in njena Boršeta

Po 45 minutah sve (nekateri brez večje utrujenosti, drugi, ki nam manjka kondicije – JAZ, pa z večjo muko), osvojili vrh, kjer se nahaja Cerkev Sv. Marije. Pot je bila rahlo strma, ampak senca je bila prisotna skoraj cel čas.

CERKEV SV. MARIJE

Sveta Marija nad Vitovljami se nahaja na mogočni piramidasti skali visoko nad Vipavsko dolino. Na platoju pod cerkvijo se odpre širok razgled na Vipavsko dolino. Zelo lepo se vidi Jadransko morje in Furlanija severno od njega, Čičarija, Kras, Brkini, Nanos, vrhovi na robu Trnovskega gozda, Trstelj in ostali hribi. Vipavska dolina je kot na dlani.

RAZGLED IZ PLATOJA POD CERKVIJO

NUJNA HOPINA OPREMA:

  • BORŠETA – do vrha polna z naravnimi piškoti TAČKA
  • Oprsnica LOOMP – najboljša oprsnica na svetu!
  • Žogica BECO BALL – lahka, mehka, in ne toksična
  • Nosilec za drečke PICKY POOP – praktičen, zabaven in personaliziran
  • BIORAZGRADLJIVE drečke za kakce
  • Nahrbtnik z vodo in zložljivo posodico

Več o izletu, si lahko prebereš na družinski-izleti.si